“Back to basics to understand the future”

Ben Houweling is vanaf de eerste dag betrokken bij de VOMI Academie. Hij voorziet ons van adviezen en is een zeer ervaren trainer op het vlak van onder andere projectmanagement en werkvoorbereiding. Op dit moment is Ben werkzaam bij ENGIE, maar het vak van trainer is hem echt op het lijf geschreven. In dit artikel wijdt Ben uit over het paradepaardje van onze opleidingen, namelijk de training Projectbeheersing  PM III, waarvoor hij het programma ontwikkelde.

Van 1985 tot 2000 was Ben intensief betrokken bij een opleiding over projectbeheersing in zijn toenmalige baan bij GTI. Toen de VOMI Academie in 2012 bij hem kwam, ontstond al snel het idee om projectmanagement en projectbeheersing een belangrijk onderdeel te laten zijn van het opleidingsaanbod. De markt had hier namelijk veel behoefte aan. Samen met Hans Bosman, expert op het gebied van communicatie en Fred Meershoek, contractdeskundige, heeft Ben een nieuwe structuur bedacht en ‘Effectieve projectbeheersing’ werd geboren. Een training die perfect werkt voor projectteams en zeer geschikt is voor incompany trajecten. Dit bleek al snel toen de eerste training werd uitgezet bij Conservator, Spie en ook bij drie groepen van FMJ. Hier werden hele projectteams getraind met als resultaat een enorme verbetering in de groepsdynamiek, een groter kostenbewustzijn en het beschikken over instrumenten om projecten conform planning en begroting af te ronden.

Vanwege het grote succes wordt de training- inmiddels omgedoopt tot ‘Projectbeheersing’ (PM III) – ook als open training aangeboden, waarbij nog steeds de verdieping wordt gegeven op het beheersen van projecten en het gezamenlijk functioneren van projectteams. Ben: “Omdat elke projectopdracht weer anders is en in een project mensen goed moeten samenwerken, blijft het de uitdaging om elke keer te zoeken naar verbetering. Van projectplanning, projectadministratie en projectbewaking tot projectrealisatie, projectsamenwerking en verbetering van het resultaat. De kwaliteit en effectiviteit van een project zitten vooral in de manier waarop projectteams met elkaar samenwerken. Dat is een enorm belangrijk aandachtspunt in de training”.

“De kwaliteit en effectiviteit van een project zitten vooral in de manier waarop projectteams met elkaar samenwerken”

Ben: “Ik probeer alles zo praktisch mogelijk te houden, zeker als het gaat om het steeds ingewikkelder worden van projecten en processen door digitalisering. Mijn motto is: ‘Back to basics, to understand the future’. Houd alles heel praktisch en simpel om de digitale wereld te snappen.”

Het mooiste aan Ben is dat hij de doelgroep snapt. Hij zit vol met voorbeelden van wat er allemaal kan gebeuren en hij vertelt met passie allerlei verhalen uit de dagelijkse werkpraktijk. Zo gaat het hele proces echt leven voor de deelnemers. Hij verwondert zich er echter over hoe het komt dat in de praktijk iedereen roept dat ze aan projectbeheersing doen, maar geen enkel project eindigt volgens planning, binnen budget en volgens de juiste kwaliteit! “Er is behoefte aan een goede, praktische opleiding en de training Projectbeheersing is de beste training die er is in de branche. De praktische benadering en de intensieve werkvormen – zoals het met elkaar oefenen met een simulatieproject, waar herkenbare verstoringen in zijn aangebracht -zorgen ervoor dat deelnemers het geleerde echt kunnen toepassen in hun werk”, aldus Ben.

// COUNT UP ANIMATIE