“Ik zou MIM I zeker aanbevelen aan branchegenoten”

Stephan Feddes werkt sinds juli officieel als meewerkend voorman bij Verwater Civiel. Hij startte er een paar jaar geleden als grondwerker/ vijzelaar en heeft inmiddels genoeg werkervaring opgedaan om door te groeien. Eén van de functie-eisen van meewerkend voorman is om de training MIM I van de VOMI Academie te hebben afgerond, waar deelnemers leren om leiding te geven aan kleine groepen.

Alle deelnemers van MIM I werken in de industrie. Dit is volgens Stephan ook meteen de kracht van de training. Hij vertelt: “Je leert zowel van medecursisten, als van de trainer.  Je merkt dat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt en het is goed om ervaringen met elkaar te delen.”

Zelfreflectie
Het meest uitdagende aan de training vond Stephan om zichzelf over te geven en open te stellen. “Het is een goede training om kritisch naar jezelf te kijken en eerlijk te zijn tegenover jezelf. Daardoor doe je inzichten op die je anders niet had gehad. Door de openheid in de groep leer je je vakgenoten al snel goed kennen en ontstaat er een goede en veilige sfeer.” Tijdens de eerste trainingsdag wordt een rollenspel ingezet met een professionele acteur. Stephan: “Het rollenspel weerspiegelt de werkelijkheid op de werkvloer. Er worden gevoelige situaties aangekaart en je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Dit had veel impact op de groep.”

“Door het rollenspel word je met
de neus op de feiten gedrukt”

Groei als professional
Op de vraag of hij professioneler is geworden na MIM I antwoordt Stephan: “Ja, ik kan beter mijn grenzen aangeven. Waar ik eerst veel verantwoordelijkheden van collega’s oppakte als ze naar me toekwamen, laat ik de taken nu liggen bij degene die er verantwoordelijk voor is. Natuurlijk ondersteun ik wel, maar ik daag mijn collega’s vooral uit om zelf dingen op te pakken. Hierdoor kan ik me beter focussen op mijn eigen taken.”

“Ik kan beter mijn grenzen aangeven”

Werkpraktijk
“Ik zou MIM I zeker aanbevelen aan branchegenoten. Het is voor iedereen namelijk goed om te kijken waar je op dit moment staat en waar je naartoe zou willen. Deze training draagt daar zeker aan bij”, aldus Feddes. Een speerpunt van de trainingen van de VOMI Academie is dat de soft skills uit de training direct toepasbaar zijn in de dagelijkse werkpraktijk. Volgens Stephan is dit bij MIM I ook het geval: “Ik heb het geleerde vooral op persoonlijk vlak toegepast in de praktijk. Ik hou mezelf steeds een spiegel voor en stel vragen als: hoe reageer ik, hoe kom ik over en hoe kan ik mezelf verbeteren.”

Ambities
In september heeft Stephan de training officieel afgerond en het VOMI-certificaat hiervoor ontvangen. Hij is nu helemaal klaargestoomd om zijn werk als meewerkend voorman nóg beter uit te kunnen voeren. Welke ambities heeft hij verder? Stephan: “Ik wil graag doorgroeien als leidinggevende. Van meewerkend voorman naar voorman en dan het liefst de richting op van uitvoerder.”