Artikel | Waarom functioneert het ene team wel en het andere niet?

Waarom functioneert het ene team wel en het andere niet? Ligt het aan de manager of aan de teamleden? Hoe bouw je een betrokken, divers en goed functionerend team? Vragen die iedere manager bezig houden (of moeten bezighouden). Maar ook: Hoe ziet een divers team eruit? En wat zijn de voor- en nadelen van een divers denkend team? Naast de gebruikelijke soorten van diversiteit (leeftijd, geslacht, kennis en ervaring) is het zinvol om te kijken naar cognitieve diversiteit, de verschillen in hoe we bij voorkeur denken, uitgedrukt in breinvoorkeuren.

 

Geluk?
Als Business Unit Manager bij een grote aannemer op een bekende raffinaderij kreeg ik zo’n tien jaar geleden de opdracht de daar lopende onderhoudscontracten te redden. Na een reeks incidenten stonden we op het punt weggestuurd te worden. Geen prettig vooruitzicht aangezien daar elke dag circa 150 mensen hun werk deden. Wel een uitdaging, eentje waar je je tanden in kunt zetten. Een uitdaging waarbij topprestaties gevraagd werden van alle teams op deze locatie.

Het roer moest om en teams aangepast teneinde de veiligheid weer centraal in werk en denken te krijgen. Veel verschuivingen en initiatieven later konden we 500.000 ongevalvrije uren op ons conto bijschrijven. Een paar jaar later zelfs 1 miljoen! Hoewel ik nog steeds trots ben op de teams met wie we dit hebben gerealiseerd, besef ik me terdege dat er ook een redelijke factor geluk bij kwam kijken.

Inmiddels weet ik hoe je dergelijke resultaten ook kunt bereiken zonder al teveel op een gelukkig gesternte te vertrouwen.

 

Breinvoorkeuren
In mijn huidige praktijk als leiderschapstrainer en coach begeleid ik managers, teams en professionals naar efficiënte, effectieve, inspirerende en, vooral, bij hun passende werkmethoden. Breinvoorkeuren zijn hierbij een onmisbare sleutel.

Een breinvoorkeurenprofiel laat zien hoe je bij voorkeur denkt, werkt, communiceert, leert en relaties onderhoudt. Een groepsprofiel toont bovendien hoe de breinvoorkeuren in een team verdeeld zijn. Is er een voorkeur voor logisch denken of juist de intuïtieve benadering? Kijken we naar het grote plaatje of duiken we in details? Zijn we innovatief of juist behoudend?

Wat wordt er van het team verwacht en hoe passen hun breinvoorkeuren daarbij? Bij veel routinewerk kan een vrij homogeen team het meest efficiënt zijn. Zijn de uitdagingen groot en worden verschillende alternatieven gezocht, dan zal een heterogeen team waarschijnlijk beter werken.

Wanneer je de breinvoorkeuren van je teamleden kent, kun je werken aan de juiste mensen op de juiste plaats. Dan doen ze niet alleen het werk waar ze goed in zijn (kennis en ervaring) maar ook nog eens waar ze de meeste voldoening uit halen (breinvoorkeuren). Wat zou dat doen met de resultaten op het gebied van productie, kwaliteit, veiligheid, innovatie, betrokkenheid, enzovoort?

Met het integreren van breinvoorkeuren bij de samenstelling van teams help je het geluk een handje en til je teamprestaties naar het volgende niveau.

 

Sjoerd de Waal is leiderschapstrainer en coach (www.trainnovation.nl)

Tijdens Maintenance NEXT verzorgt hij namens

de VOMI een workshop over breinvoorkeuren.

Jolinda Wissink

Andere artikelen

Efficient opleiden met blended learning – Bilfinger

————

“De trainingen van VOMI hebben een aantoonbaar positieve invloed op ons rendement en groeipotentieel”