Interview Robin Schot | Mourik

Robin Schot, Uitvoerder bij Mourik, volgde bij de VOMI Academie de training Sitemanagement. Daarvoor doorliep hij al de gehele VOMI-leerlijn ‘Leidinggeven in de Industrie (MIM)’ die een onderdeel vormt van de opleidingslijn die Mourik aanbiedt aan doorgroeiende leidinggevenden.

Werken, meedoen aan talentprogramma’s en meerdere trainingen volgen, Robin doet het allemaal. “Ik wil kijken waar mijn plafond ligt want het einde van mijn leerproces is nog niet bereikt”, vertelt hij. “Mijn werkgever is Mourik, een bedrijf die je de mogelijkheid geeft om je te kunnen blijven ontwikkelen. Doorgroeien tot Sitemanager binnen Mourik is nu mijn doel. De branche specifieke trainingen van de VOMI Academie zijn een mooie manier om mijn kennis te verbreden en mijzelf te ontwikkelen.”

Meerwaarde VOMI Academie MIM-trainingen
“Voorheen werkte ik bij Defensie, leidinggeven is er daar met de paplepel ingegoten. Door het doorlopen van de MIM-trainingen ontdekte ik wat er verwacht wordt als uitvoerend leidinggevende binnen de industrie. Ondanks dat ze in de Rotterdamse Haven niet bang zijn voor een scheldwoord hier en daar en snel zeggen waar het op staat, is het toch een andere manier van leidinggeven. Je moet het meer met fluwelen handschoenen aanpakken”, vertelt Robin.

“Het doorlopen van de leerlijn leidinggeven is zeker van meerwaarde geweest”, zegt Robin. Ik geef leiding aan de voormannen. Door de MIM-trainingen heb ik handvatten gekregen om deze mannen aan te spreken op hun gedrag en kan ik aangeven wat zij anders kunnen doen in hun communicatie. Ik zie dat zij nog veel te leren hebben op het gebied van soft skills om de aansturing goed te doen. Daarom adviseer ik ze ook vaak om een MIM-training van de VOMI Academie te volgen, omdat ik ervan overtuigd ben dat dit hen kan ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.”

Veilige en interactieve leeromgeving
Naast dat Robin de VOMI-leerlijn ‘Leidinggeven in de industrie’ doorliep, heeft hij nu ook het getuigschrift Sitemanagement op zak. De onderwerpen van de training Sitemanagement zijn onder andere gericht op het belang van netwerken binnen de site en helpt deelnemers hun persoonlijke performance op het gebied van management, commercie en communicatie te verbeteren.

Maar waar heeft Robin nu het meeste aan? “Dat zijn de andere deelnemers”, vertelt Robin. “De VOMI Academie richt zich op de industrie en dat merk je tijdens de bijeenkomsten. Omdat je met allerlei gelijkgestemden in de groep zit kun je veel van elkaar leren. Je werkt vaak met dezelfde partijen en hierdoor kun je sparren over de échte werkpraktijk. Hoe heb jij dit aangepakt, wat werkte wel en wat werkte niet. Een manier van spiegelen naar elkaar toe. Onderwerpen van de training die je in het werkveld tegenkomt ga je tussen de bijeenkomsten door al anders naar kijken. Door interactief scenario’s na te bootsen kun je gecontroleerd fouten maken en dat geeft een veilig gevoel. Tijdens het werk kost dit direct geld en dat levert stress op. Maar nu kun je gecontroleerd een scenario doorlopen over wat er gebeurt bij het werk van een Sitemanager en daar leer je veel van, dat vind ik geweldig!”

Voortdurend blijven ontwikkelen
Het plan om deze trajecten te gaan volgen, is volledig in samenspraak met Mourik. Robin vertelt: “Bij Mourik krijg je erg veel vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt alle kansen en als je deze aangrijpt kan en mag alles. Het is bijzonder hoe Mourik dat op deze manier doet!

Mijn leidinggevende laat mij regelmatig werkzaamheden oppakken als Sitemanager, dan kan ik zien hoe dat is. Het is de bedoeling dat ik op een gegeven moment echt de functie van Sitemanager krijg. Daar doe ik nu ook assessments voor en de trainingen van de VOMI Academie leveren hier een mooie bijdrage aan. Mijn volgende uitdaging is de VOMI-training Projectmanagement. Tja, ik ben inderdaad ambitieus, ik wil alles eruit halen!”

Jeroen Dijkman is Business Unit Manager bij Mourik en de leidinggevende van Robin.

“Voor ons is het enthousiasmeren van jong talent erg belangrijk. Mourik heeft talentprogramma’s waardoor medewerkers de kans krijgen zichzelf verder te ontwikkelen en waardoor ze het bedrijf beter leren kennen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen ten alle tijden kan blijven leren en ontwikkelen en zijn of haar eigen talenten kan ontdekken.

Robin doet ook mee aan een talentprogramma. Wij zijn enorm tevreden over Robin. Het is mooi om te zien hoe hij kansen pakt en branche specifieke trainingen kan volgen via de VOMI Academie waarbij hij het geleerde nu kan gaan toepassen in de werkpraktijk. Je ziet nu al dat hij dingen gaat herkennen in het voortraject van een project, daar beter op kan anticiperen en gerichter en professionele kan communiceren met de opdrachtgever. Dat is prachtig!”