Interview Maurien Blok | Mercon

“Wij wilden een extra opstapje bieden om de persoonlijke skills van onze medewerkers verder te ontwikkelen. En dat is precies waar het bij MIM Mindset om draait.”

Maurien Blok, sinds mei 2022 werkzaam bij Mercon als HR Businesspartner, legt uit hoe de MIM Mindset-training van de VOMI Academie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van hun medewerkers.

Kun je kort vertellen wat voor bedrijf Mercon is?
Mercon is dé multidisciplinaire aannemer gespecialiseerd in advies, engineering, constructie en onderhoud in de marktsegmenten Tank Maintenance, Infrastructure, Industrial Services en Stainless Tanks. Sinds 1976 biedt Mercon toegevoegde waarde door het leveren van duurzame, veilige en betrouwbare multidisciplinaire diensten en producten. Wij bieden een volledig scala diensten om onze klanten te ondersteunen bij onderhoud- en nieuwbouwprojecten

Verder hebben we Speciale projecten, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Hyperloop. Mercon heeft de testtrack van totaal 420m gemaakt voor het European Hyperloop Center in Veendam. Een zeer indrukwekkend project. We hebben 127 man in dienst, niet overdreven groot en waarbij het nog steeds ‘ons kent ons’ is. Ons motto is ook niet voor niets “The Human Touch”.

Kun je ons vertellen waarom Mercon heeft besloten om de MIM Mindset-training aan te bieden aan haar medewerkers?
“Natuurlijk. We wilden onze medewerkers een extra stimulans geven om hun persoonlijke vaardigheden te verbeteren en dat is precies waar MIM Mindset om draait. Vaak is de stap van operationeel ijzerwerker naar voorman behoorlijk groot. Plotseling bevind je je “boven” je collega’s en moet je leren hoe je met die nieuwe verantwoordelijkheden omgaat. Eigenlijk wilden wij een extra opstapje bieden om de persoonlijke skills van onze medewerkers te verbeteren en hen helpen met deze overgang. Dat is precies waar het bij MIM Mindset om draait.”

“Wat ik mooi vind aan MIM Mindset is dat je kan gaan ontdekken hoe je vanuit jezelf aan de slag kan gaan.”

Waarom is de MIM Mindset-training zo belangrijk geweest?
“Je krijgt dan antwoorden op de vragen: Wie ben ik nou eigenlijk? Wat zijn mijn persoonlijke skills? En hoe kan ik die inzetten in mijn werk? Hoe kan je bepaalde dingen aanvliegen? Ik heb gemerkt dat veel medewerkers zich eigenlijk niet echt bewust zijn van hun kwaliteiten. Die bewustwording wordt bij de training MIM Mindset gecreëerd. Als je naar MIM I en MIM II kijkt, dan ga je gelijk door naar feedback geven en de rollenspellen als  leidinggevende en het aansturen. Maar wat ik mooi vind aan MIM Mindset is dat je kan gaan ontdekken hoe je vanuit jezelf aan de slag kan gaan.”

“Ik heb gemerkt dat veel medewerkers zich eigenlijk niet echt bewust zijn van hun kwaliteiten. Die bewustwording wordt bij de training MIM Mindset gecreëerd.”

“Daarnaast volgen wij intern een Prepare en Prevent programma: een veiligheidsprogramma, waarin we bewust met bepaalde veiligheidsthema’s aan de gang gaan, zoals leiderschap, het belang van melden, werken op hoogte etc. Iedere maand hebben we een ander thema en gaan hierover in gesprek op alle locaties. De samensmelting van normen en waarden, persoonlijke skills en veiligheid sluit enorm goed aan. Je merkt gewoon dat de mannen heel gemotiveerd zijn om zich te ontwikkelen. Het is goed om daar stapje voor stapje meters in te maken. Als voorbeeld: je geeft een lasser ook een goed lasapparaat om zijn laswerk mee uit te kunnen voeren  . Ook met soft skills is er een materiaalkistje nodig, waar ze persoonlijke skills uit kunnen halen. Ik vind het mooi om te bouwen aan het bewust bekwaam maken van bepaalde skills.”

Wat is volgens jou het belang van het ontwikkelen van persoonlijke skills?
“Leiderschap waarin de praktijk en de soft skills heel goed samen kunnen komen. Dat is denk ik wel de boodschap die we hadden. Dat maakte dat MIM Mindset van de VOMI Academie dat voor ons kon doen. Het is belangrijk om de mannen perspectief te bieden: zorgen dat ze de toolkit van persoonlijke skills helemaal tot zich kunnen nemen. Dus ook dat ze daar weer praktisch mee aan de slag kunnen gaan.”

“Het is belangrijk om de mensen perspectief te bieden: zorgen dat ze klaar zijn en zich ontwikkelen op alle gebieden om de volgende stap te kunnen zetten.”

Hebben jullie gemerkt dat de training invloed heeft gehad op de samenwerking met anderstalige collega’s?
“Ja, zeker. Sommige medewerkers nemen nu het voortouw bij gesprekken, vooral als het gaat om veiligheid. Ze zijn zich nog meer bewust van de verschillende culturen en benaderen collega’s met meer begrip. Dit heeft echt een positieve invloed gehad op de samenwerking.”

En heeft de training ook het veiligheidsdenken en het aanspreken van collega’s veranderd?
“Absoluut. Deelnemers voelen zich nu nog zelfverzekerder om anderen aan te spreken op veiligheid, omdat ze zich meer bewust zijn van het belang ervan. De manier waarop ze dit doen is ook veranderd; soms is een positieve benadering effectiever dan een bestraffende. In sommige situaties is een directe manier nodig en soms minder direct.”

“De deelnemers voelen zich zekerder in het aanspreken van anderen op veiligheid, omdat er meer bewustwording is gecreëerd.”

Hoe hebben jullie medewerkers gereageerd op de training?
“Ze waren echt enthousiast, vooral omdat ze de aangeleerde vaardigheden direct konden toepassen in de praktijk. Normaal gesproken zijn ze iets wat terughoudend als het gaat om rollenspellen, maar ze vonden het juist heel waardevol. De training gaf hen ook een gevoel van veiligheid omdat ze elkaar al kenden. Het was mooi om te zien hoe positief ze waren.”

“Ze waren echt enthousiast, vooral omdat ze de aangeleerde vaardigheden direct konden toepassen in de praktijk.”

Zou je de MIM Mindset-training aanbevelen aan andere bedrijven?
“Absoluut, want je ziet het in heel de sector terugkomen; van one of the guys naar leidinggevende. Eigenlijk de kartrekker nog even wat extra voeden en ontwikkelen in hun normen en waarden. Het sluit goed aan bij programma’s zoals ons Prepare en Prevent-programma, waardoor het een extra toegevoegde waarde biedt  voor onze medewerkers en Mercon .”