De VOMI Academie heeft onlangs voor én samen met Actemium een nieuwe training ontwikkeld over het omgaan productiviteitsverlies. Het is een mooi voorbeeld van hoe de Masterclass Optimalisatie een op maat gemaakt, praktisch vervolg heeft gekregen. Michel Hamers, General Manager Actemium Major Projects, vertelt over de nieuwe training, de ontwikkeling ervan en het belang van het thema.
Dreigt het werk niet voor de deadline afgerond te kunnen worden, dan ziet Michel Hamers vaak dezelfde reflex: er worden langere dagen gemaakt en meer mensen ingezet. “Maar dat betekent niet automatisch dat je ook evenredig meer voortgang maakt”, zegt Hamers. “Ik merkte in gesprekken dat het bewustzijn en de kennis daarover versterkt kon worden.”
Verdiepingsslag
Twee jaar geleden heeft een grote groep van Actemium al wel de Masterclass Optimalisatie gevolgd. Het thema ‘productiviteitsverlies’ passeert daarin wel de revue, maar Hamers wilde graag verder inzoomen op het onderwerp. Zodoende kwam hij op het idee om samen met de VOMI Academie een nieuwe tweedaagse training te ontwikkelen die specifiek gaat over het omgaan met productiviteitsverlies.
“Er was bij ons behoefte aan een verdiepingsslag op dit thema. Denk bijvoorbeeld aan het effect van langere dagen maken. Als je tien uur gaat werken in plaats van acht uur, dan ben je niet 25 procent productiever. Zoals je ook niet twee keer zo productief bent als je met twee teams in plaats van één team aan een project gaat werken.”
Hoe groot is het productiviteitsverlies?
De vraag waarmee veel medewerkers in zulke gevallen allereerst mee worstelen, is hoe groot het productiviteitsverlies daadwerkelijk is. “Tijdens het nieuwe programma wordt daar door middel van een model handen en voeten aangegeven. Dat levert belangrijke winstpunten op. Onze mensen hebben meer kennis en zijn zich meer bewust van productiviteitsverlies. En in een discussie met klanten kunnen ze dat beter onderbouwen.”
De tweede belangrijke vraag waar een antwoord op wordt gegeven is hoe je wél moet reageren als de deadline in zicht komt en het werk niet af dreigt te komen. Hamers: “Het belangrijkste is dat je controle en de juiste aansturing houdt. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat je jezelf over de kop werkt, dan functioneert het team niet meer en leidt dat alleen maar tot nóg meer productiviteitsverlies. Je moet het dus tijdig herkennen en nadenken over een passende oplossing, bijvoorbeeld door het werk slimmer te verdelen.”
Praktisch toepasbaar
In totaal hebben vier groepen met medewerkers de nieuwe training het afgelopen jaar afgerond. De reacties van de deelnemers zijn positief, vertelt Hamers. “Het grote voordeel van de VOMI Academie is dat de inhoud heel sterk gericht is op de praktijk, waardoor het snel toe te passen is en heel herkenbaar is voor de deelnemers.”
De training is door medewerkers met allerlei verschillende functies gevolgd: van project- en constructiemanagers tot werkvoorbereiders en engineers. “We hebben het bewust heel breed uitgezet, want we vinden het belangrijk dat meer mensen in een projectteam kennis hierover hebben en begrijpen waar verlies vandaan kan komen.”
Kruisbestuiving
Een mooi neveneffect van de trainingen was de kruisbestuiving tussen de projectteams. “We zitten als bedrijf verspreid door het land. Iedereen werkt vooral lokaal. Een nadeel daarvan is dat veel collega’s nooit in beeld komen. Door de trainingen kon iedereen zijn netwerk binnen het bedrijf uitbreiden en ervaringen worden uitgewisseld, waardoor het makkelijker is om elkaar op te zoeken bij vragen.”