“Onze werkvoorbereiders zijn de spil in de organisatie”

Aan het woord is Wim Heikens, manager Werkvoorbereiding bij Stork Groningen en in deze hoedanigheid verantwoordelijk voor zijn werkvoorbereiders. Samen met de VOMI Academie buigt hij zich al een aantal jaren over de ontwikkeling van werkvoorbereiders binnen Stork en is hij erg betrokken bij de ontwikkeling van ‘zijn mensen’. “Goede werkvoorbereiding is de sleutel tot succes van onze organisatie. Zonder goede werkvoorbereiding krijg je niks gedaan.”

“Zoals gezegd: Stork ziet de werkvoorbereiders als spil van de organisatie. Wanneer de werkvoorbereiding niet optimaal is, is de kans groot dat dit direct gevolgen heeft voor het resultaat. Dan sta je eigenlijk al met 1-0 achter! We merken echter dat het moeilijk is werkvoorbereiders te vinden. Een probleem dat niet alleen bij Stork, maar ook branche breed speelt. Vervolgens is het een uitdaging deze mensen aan je te binden en te voorkomen dat ze na een paar jaar weer vertrekken.

‘Fair go, iedereen dezelfde kansen’
Wij streven naar een mix van ervaren en minder ervaren werkvoorbereiders. Daar hebben we de laatste jaren veel in geïnvesteerd: We proberen jonge mensen aan boord te halen en ze vervolgens mee te nemen in een ontwikkelingstraject en ze op deze manier aan Stork te binden, kansen te bieden. Ik zie dat jongeren het bedrijfsleven met grote verwachtingen binnenkomen en een enorme ambitiedrift hebben. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar het kan ook onrust veroorzaken binnen je bedrijf omdat zij snel iets willen bereiken. Doorgroeien kost echter tijd en promotie moet voor mij meetbaar zijn, ‘fair go’ zeg maar.  Daarom hebben we een competentiematrix opgesteld zodat we inzichtelijk hebben welke competenties voor ons van belang zijn bij de verschillende niveaus van werkvoorbereiding. Wanneer bijvoorbeeld aan een bepaalde opleidingsverplichting voldaan is kan de werkvoorbereider doorstromen naar een volgend functieniveau. ‘Fair go’, iedereen dezelfde kansen.

Wij hebben werkvoorbereiders in niveau A tot E; A voor de beginnend werkvoorbereider met een gezonde leerbereidheid, motivatie en gretigheid en E voor de werkvoorbereider die zonder problemen een heel team aanstuurt en aan een half woord genoeg heeft. Werkvoorbereider C is al een aardige allrouder en vanaf D krijg je een stukje leidinggeven of een stukje specialisatie. Wij vinden het belangrijk onze werkvoorbereiders te blijven binden en boeien. Daarnaast hechten wij er veel waarde aan dat ze allemaal dezelfde taal spreken en elkaar begrijpen en dat bereiken we door alle werkvoorbereiders hetzelfde ontwikkeltraject aan te bieden. Zo zijn al onze werkvoorbereiders A en B verplicht de opleiding ‘Werkvoorbereiding’ van de VOMI Academie volgen. Een brede opleiding waarbij alle aspecten van het vak werkvoorbereider in 20 dagdelen aan de orde komen. Leren en tegelijkertijd ook je werk kunnen blijven doen. En, wat ik ook heel belangrijk vind: onze mensen komen in contact met collega’s van andere bedrijven en er is veel te leren van andere partijen en andersom natuurlijk ook!

Duwtje in de goede richting
In de coronatijd hebben we een poosje alle opleidingen ‘on hold’ gezet. Dit bleek een verkeerde keuze, achteraf gezien het slechtste wat we konden doen. Je moet juist energie blijven stoppen in je mensen, ze blijven ontwikkelen! Of dit nou is door middel van de opleiding Werkvoorbereiding (WeVo), WeVo Advanced, Leidinggeven of persoonlijke effectiviteit. Daarbij vind ik het belangrijk onze mensen niet naar een bepaalde functie ‘te trekken’, ik ‘duw’ liever. Mensen bepalen zelf welke richting ze op willen en hebben daarbij soms een duwtje in de rug nodig. ‘Trekken’ daarentegen is een eenzijdige beweging waarbij je je mensen weinig keuze laat en dat is in niemands voordeel!”

Meepraten over het opleidingsaanbod – Werkvoorbereiding Advanced
Wim praat en beslist al enige tijd mee over het opleidingsaanbod van de VOMI Academie. “Met de locaties Elsloo, Rotterdam en Groningen hebben we meer dan 250 werkvoorbereiders. Daar zit een enorme potentie. We zijn vervolgens met de VOMI Academie in gesprek gegaan om te kijken hoe we daar, naast de opleiding Werkvoorbereiding, meer body aan kunnen geven en hoe we onze werkvoorbereiders een volgende stap kunnen bieden, een stukje verdieping voor de senior, meer ervaren werkvoorbereider. Zij draaien al jaren mee en hebben bewezen het vak onder de knie te hebben. WeVo Advanced geeft hen de mogelijkheid zich verder te verdiepen in bijvoorbeeld het maken van een cost control sheet en een netwerkplanning en leert ze te snappen waarom ze een risicoanalyse moeten maken. Daar praktisch mee bezig zijn laat ze verder groeien in hun rol waardoor ze zich zekerder voelen. En daarmee kom ik terug bij waar ik begon: Goede werkvoorbereiding is de sleutel tot succes!”

En goed nieuws: vanaf eind mei staat de eerste groep WeVo Advanced bij de VOMI Academie op de planning! Houd de website van de VOMI Academie in de gaten.