Train de Trainer Dag: ‘Deze dag is een puntenslijper voor onze trainers’

De trainers van de VOMI Academie kwamen vrijdag 31 mei samen tijdens de ‘Train de Trainer Dag’. Er werd kennisgemaakt met (potentiële) nieuwkomers en er werd volop nagedacht over verbeterpunten, zoals nog meer interactiviteit in de trainingen. Een sfeerverslag van de dag.

De tweede intervisiesessie is net begonnen in een zaaltje in het Van der Valk Hotel in Dordrecht als de U-vormige tafelopstelling uit elkaar getrokken wordt. Een paar minuten daarvoor heeft trainer René Alders daarin nog wat gekke vechtsport bewegingen staan maken om duidelijk te maken hoe mensen iets nieuws kunnen leren: herhalen, herhalen, herhalen. Maar nu voelen de deelnemers de behoefte om de tafels, die een gevoel van ‘docent’ en ‘leerling’ creëren, te doorbreken en in een kring dichter bij elkaar te zitten.

Gereedschapskist

Het symboliseert één van de lessen van de Train de Trainer Dag van de VOMI Academie: je kan alles wel tot in de puntjes voorbereiden, maar als het goed is, gebeuren er altijd onverwachte dingen die aanpassings- en improvisatievermogen vragen van een trainer. De kunst is dan vooral, zo wordt meegegeven, om de juiste ‘tools’ uit je ‘gereedschapskist’ te halen om de training in goede banen te leiden.

“Je moet deze dag zien als een puntenslijper”, zegt Peter Wijnveldt. “Iedere trainer kan vandaag zijn kennis en vaardigheden aanscherpen.” Wijnveldt is samen met Ben Houweling Programmaleider bij de VOMI Academie. Naast de trainingen die zij geven zijn ze verantwoordelijk voor de trainerspool van de academie voor bedrijven in de industrie.

“Deze dag is een puntenslijper voor onze trainers”

Herkenbaarheid

Niet alleen voor John blijkt zo’n uitgebreide sessie waardevol. “Je zoekt continu naar herkenbaarheid en dat zet je aan om na te denken over hoe je dingen zelf doet”, zegt Nienke Dikmans. “Tijdens de openingssessie van John gebeurden er ook dingen, waardoor het bij mij ging ‘borrelen’. Daarover ga ik dan nadenken. Zo leer je altijd iets van anderen en ben je continu bezig met bijschaven.”

Dikmans is sinds een halfjaar trainer bij de VOMI Academie. “Ik ben heel enthousiast. Dat is ook meteen mijn valkuil. Ik ben weleens bang dat ik daarmee te aanwezig ben. Ik wil daarom checken bij anderen hoe ik overkom tijdens de sessies. Ik laat tijdens mijn trainingen regelmatig stiltes van 10 secondes ga laten vallen, om eens te kijken wat dat doet. Tijdens deze dag werd bevestigd dat dat een positief en stimulerend effect heeft op de deelnemers. Ik ga het gewoon nog meer toepassen als de situatie daarom vraagt.”

Binden en boeien

Zo gaat uiteindelijk iedereen geïnspireerd naar huis, om daar verder na te denken over de geleerde lessen en te schaven aan de eigen training. “Het belangrijkste is dat onze trainers alle deelnemers kunnen binden en boeien”, zegt Wijnveldt. “En dat vraagt veel van een trainer. Er zijn namelijk grote verschillen. Sommige deelnemers hebben heel veel praktijkervaring, maar zijn al dertig jaar niet naar school geweest. Anderen komen juist net van het hbo en hebben vooral veel theoretische kennis. Als trainer moet je beide datgene kunnen bieden wat ze nodig hebben.”

Trainers

Sommigen zijn al betrokken sinds het begin, in 2007. Anderen snuffelen nog aan het trainersvak en zijn daarom aanwezig in Dordrecht. De één doet het trainerswerk fulltime, de ander doet het naast zijn of haar baan in de industrie. Zo kan het dus ook dat werknemers van concurrerende bedrijven hier naast elkaar zitten en bij elkaars bedrijven trainingen geven.

“Het belangrijkste is dat iemand kennis heeft en het leuk vindt om die kennis te delen”, zegt Wijnveldt. “Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo dat je meteen een goede trainer bent als je heel deskundig bent. Deze dag is dus onder meer heel erg leerzaam en belangrijk voor beginnende trainers.”

Interactie

De jaarlijkse Train de Trainer Dag is daarnaast bedoeld om elkaar scherp te houden en elkaar te helpen met verbeteringen. Dit keer is het belangrijkste concrete vraagstuk: hoe krijg je meer interactie in de training? “We vinden dat de kwaliteit van een training wordt bepaald door de inhoud en de interactie. Daarom besteden we daar aandacht aan.”

Na de openingssessie van John Elschot worden tijdens twee intervisiesessies uitgebreid concrete vragen van trainers besproken. Zo wil John van Brecht de module Contract Awareness, onderdeel van MIM III, graag interactiever maken. Gezamenlijk wordt daarover bijna anderhalf uur nagedacht.

“Dit was heel erg waardevol, ook omdat ik nog niet een heel ervaren trainer ben”, zegt Van Brecht. “Ik ga het begin van de training aanpassen, met een interactief deel. Hoe dat deel er precies uitziet, daarover zijn wel wat ideeën, die ik nu verder ga uitwerken. Het belangrijkste is dat ik met het interactieve deel direct meer nieuwsgierigheid creëer bij de deelnemers.”