BLOG | Talentmanagement in de (proces)industrie

‘Happy employee, happy industry’ 

Talentmanagement in de (proces)industrie

Welkom bij deze eerste van vele maandelijkse blogs! Mijn naam is Denise Mulling, Learning & Development professional bij de VOMI Academie, en vanaf nu praat ik jullie maandelijks bij over thema’s, trends en ontwikkelingen in de Learning & Development binnen de (proces)industrie. De één wat bekender dan de ander, maar niet minder leuk en interessant om over te lezen en praten.

Dan rust natuurlijk de grote vraag… met welk onderwerp trap ik deze serie aan blogs af? Laten we beginnen met het thema: ‘talentmanagement’. Een onderwerp waar we gemakkelijk veel meer tekst aan kunnen wijden, maar laat ik eerst eens kijken hoe ver ik kom met deze blog😉.

Wat is talentmanagement?
Er bestaan meerdere omschrijvingen en definities van talentmanagement, maar kort samengevat is talentmanagement het (h)erkennen van talenten, denk bijvoorbeeld aan bepaalde communicatieve vaardigheden, bij medewerkers en hen aan de hand van deze talenten binnen jullie organisatie te laten ontwikkelen, groeien en floreren.

Waarom inzetten op talentmanagement?
Het is écht zo: organisaties die inzetten op de talenten van hun medewerkers, blijken veel succesvoller! Maar waarom dan? Nou… jullie kennen vast de uitspraak: ‘happy wife, happy life’, toch? Binnen een organisatie is dit niet anders. Door medewerkers te stimuleren in talentontwikkeling gaan ze aan de slag met juist datgene wat hen intrinsiek motiveert en drijft. Dit resulteert in een gelukkige en enthousiaste medewerker die op zijn of haar beurt weer een steentje bijdraagt aan een gelukkige en enthousiaste organisatie. Zo dus ook binnen de (proces)industrie.

Tijd voor een eigen bijpassende slogan misschien: ‘Happy employee, happy industry’?

Hoe doe je dit dan? Inzetten op talentmanagement?
Misschien doen jullie dit deels al binnen jullie organisatie, maar er zijn altijd opties om het sturen op talent een nog prominenter onderdeel te maken van jullie organisatie. Zorg er in ieder geval voor dat je enthousiasme en draagvlak creëert voor het sturen op talent binnen jullie organisatie. Vervolgens is het van belang om talent inzichtelijk te maken, voor hier actief mee aan de slag kan worden gegaan.

Talentmanagement als troef
Ik hoor jullie denken… inzetten op talentmanagent? Prioriteit nummer één is het überhaupt vinden van geschikte medewerkers. Want tja… binnen de industrie lopen we allemaal tegen hetzelfde probleem aan: waar en hoe vinden we genoeg en geschikte medewerkers?!

Toch kan sturen op talent ook hierbij helpen. Talentmanagement kan nou net díe troef zijn om (nieuwe) medewerkers te binden en boeien. Want zeg nou zelf: iedereen wil toch zijn of haar talenten ontplooien?

Wat is dan mijn talent? Blijven typen en niet meer ophouden. Gelukkig heb ik een maximaal aantal woorden voor deze blog. Een goede stok achter de deur😉.

Raak jij net als ik ook niet uitgepraat over dit onderwerp? Neem dan eens contact met mij op. Praten we zonder woordenlimiet door over dit of andere L&D-topics.

Benieuwd naar verhalen en ervaringen uit de praktijk? Lees dan hier eens de praktijkcasus van het traineeship die we samen met Brand Energy & Infrastructure Services hebben vormgegeven om hun talenten te binden en boeien.

Mail mij!