Interview Hans van Loon | SPIE

“SPIE zorgt op een slimme manier ervoor dat mensen zich breed kunnen ontwikkelen”

De VOMI Academie en SPIE werken al jarenlang structureel samen om medewerkers van de technische dienstverlener op te leiden. SPIE heeft zelf een uitgebreid opleidingsaanbod, maar wordt voor branchespecifieke leerbehoeften versterkt door de VOMI Academie. Opleidingsmanager Hans van Loon van SPIE en directeur Jasper Scherpenborg van de VOMI Academie vertellen over hun gedeelde visie op leren en ontwikkelen.

Kwaliteit
Van Loon koos er bewust voor om de opleidingen zelf op te zetten en te organiseren. “Ik heb op deze manier invloed op de kwaliteit, omdat ik zelf de trainer en inhoud kan afstemmen op de situatie bij SPIE.”

Voor leerbehoeften die in de hele branche spelen werkt SPIE samen met de VOMI Academie. Dat geldt bijvoorbeeld voor opleidingen als werkvoorbereiding en meer- en minderwerk. “De VOMI heeft daarvoor branchespecifieke trainers. Dat is voor SPIE-mensen belangrijk. Dat er iemand staat bij wie ze het gevoel hebben: die weet waarover die het heeft.” 

 De goede samenwerking is het gevolg van een gedeelde visie op leren en ontwikkelen, stelt Jasper Scherpenborg. “Wat ik mooi vind, is dat SPIE er op een heel slimme manier voor zorgt dat mensen zich ontwikkelen op een tempo dat past bij het individu en bij de organisatie”, zegt de directeur van de VOMI Academie. “De stappen die iemand kan zetten zijn in mijn ogen realistisch en gezond.”

 

“De VOMI heeft daarvoor branchespecifieke trainers. Dat is voor SPIE-mensen belangrijk. Dat er iemand staat bij wie ze het gevoel hebben: die weet waarover die het heeft.” 

Opleidingen op maat

Als medewerkers van SPIE een opleiding volgen bij de VOMI Academie doen ze dat soms met medewerkers van andere bedrijven uit de industrie. Sommige opleidingen worden door de VOMI Academie op maat gemaakt voor SPIE en afgestemd op de wensen van het bedrijf.

“We hebben bijvoorbeeld een splitsing gemaakt tussen Werkvoorbereiding Basis en Advanced, zodat de verschillen tussen de deelnemers wat minder groot zijn”, vertelt Van Loon. “En soms vragen we de VOMI Academie om twee dagen opleidingsdagen achter elkaar te plannen, want wij proberen altijd wat ‘bartijd’ te creëren. Dan overnachten mensen en kunnen ze na de eerste dag aan de bar nog met elkaar napraten. Dan worden de gesprekken anders en bouwen ze een intern netwerk op.”

De opleidingsdagen zijn dus ook een goede manier om collega’s binnen het bedrijf en het bedrijf zelf beter te leren kennen. Van Loon: “Wij hebben zevenduizend medewerkers en daarom is een intern netwerk en kennis van de activiteiten van je collega heel belangrijk. Want we geloven bij SPIE in verbinding, kruisbestuiving en synergie. We noemen dat ook wel het ONE SPIE gevoel.

 

Droom

Nu het opleidingsaanbod van SPIE goed staat, heeft Van Loon als opleidingsmanager nog één grote droom: een eigen plek op een centrale plek in het land. “Een opleidingscentrum waar trainingen in een prettige omgeving gegeven kunnen worden. Het liefst met een flexibel praktijk gedeelte, waar ook allerlei technische mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met een aantal flexplekken waar mensen die dag kunnen werken. En een ruimte voor allerlei teams om centraal in het land af te spreken voor een meeting. SPIE Duitsland heeft al zo’n plek. Het zou mooi zijn als we dat in Nederland ook kunnen creëren.”

 

“Een opleidingscentrum waar trainingen in een prettige omgeving gegeven kunnen worden. SPIE Duitsland heeft al zo’n plek. Het zou mooi zijn als we dat in Nederland ook kunnen creëren.”